Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Matematica - Cifrele

Procesul de familiarizare a celor mici cu cifrele are loc încă de la vârsta de doi an, când aceștia învață să spună și să arate pe degețele câți ani au. De asemenea, jocul didactic, care reprezintă cel mai important instrument educativ în primii șapte ani de viață, trebuie îmbinat cu activitățile zilnice ale copiilor nostri. Astfel, cei mici pot număra mașinile de pe stradă, florile din vază, farfuriile de pe masa, cuburile verzi dintr-o cutie, să găsească jetoane cu cifrele respective, etc. Deci, în fiecare zi aceștia intră în contact cu mediul înconjurător si cu magicele cifre care vor reprezenta fundația noțiunilor matematice.


În acest capitol, micuții studenți vor consolida conceptele matematice învățate în grupa mijlocie, ajungând ca la finalul grupei mari să înțeleagă și să știe următoarele: să denumească în mod corect numerele de la 1 la 10 scriindu-le după un model dat și fără un model dat; să numere corect în ordine crescătoare și descrescătoare, înțelegând creșterea sau descreșterea cu un element de la un număr la următorul; să descopere cifra care lipsește într-un șir dat; să pună în corespondență cifra cu cantitatea de obiecte și invers și să formeze mulțimi după anumite criterii (tot atătea elemente, mai multe, mai puține) și în limitele date (0 - 10); să recunoască simbolurile operatiunilor de adunare și scădere, numind semnele corespunzătoare (plus ”+” și minus ”-” ); să efectueze oral adunări și scăderi cu o singură unitate; să recunoască și să folosească și figurile geometrice (cerc, pătrat, triunghi, dreptunghi) în activitățile matematice; etc. 

Care este diferența dintre cifre și numere? 

Cifrele sunt simbolurile sau semnele grafice cu care scriem numerele. Cele mai utilizate sunt cifrele arabe de la zero la nouă (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). Dar, cifra și numărul nu sunt sinonime. Numărul reprezintă o cantitate de elemente de acelasi fel, și folosim cifrele ca să-l notăm. De exemplu numărul 10 este format din cifra 1 (care reprezintă cifra zecilor) și 0 (care reprezintă cifra unităților). 

Zero este un număr notat cu cifra ” 0 ”. Acesta reprezintă o multime lipsita de elemente, pe care o mai numim și mulțime vidă (goală). Dar, ce este o multime? Mulțimea este un ansamblu de obiecte bine determinate și distincte. Obiectele dintr-o mulțime sunt numite elemente. Elementele unei mulțimi pot fi de orice natură: numere, persoane, jucării, etc. Deci, mulțimea vidă nu conține aceste elemente. 

Recapitularea cifrelor de la 0 la 5

Recapitulare - Fișă 1

Recapitulare - Fișă 2

Recapitularea cifrelor de la 6 la 10 

Recapitulare - Fișă 4

Recapitularea cifrelor de la 0 la 10 

Recapitulare - Fișă 5

Recapitulare - Fișă 6